Historie
Het Groene Kerkje, dat oorspronkelijk is toegewijd aan de Heilige Lambertus, ligt op een smal verhoogd kerkhof aan de westkant van de weg, waarlangs het Noord-Hollandse dorp Lambertschaag is gebouwd. Het gebouw dankt de huidige naam aan zijn groengeschilderde toren.
De oudste aanwijzingen omtrent het bestaan van de kerk zijn te vinden in de kerklijsten van het Bisdom Utrecht uit 1395. Waarschijnlijk is het kerkgebouw, zoals we het thans kennen, opgetrokken in de tweede helft van de vijftiende eeuw. Het enige jaartal waarop we ons kunnen oriënteren staat op de luidklok, die in 1495 is gegoten.
Toen de Hervormde Gemeente de kerk overnam werd het interieur aan de dienst aangepast. Van de lengte-opstelling van het meubilair heeft men een breedte-opstelling gemaakt, met de preekstoel tegen het midden van de zuidmuur, terwijl het orgel op de aanvankelijke koorsluiting staat.
Het bijzonder fraaie van Dam orgel is gebouwd in 1866 en heeft 13 registers. De preekstoel dateert uit 1633. De kerk bezit voorts drie grote borden met het Onze Vader, de Geloofsartikelen en de Tien Geboden. Verder een twaalfarmige koperen kroon met drie schildjes uit de 17de eeuw.