Onthulling Gebedsborden

15dec16:3018:00Onthulling GebedsbordenBijbelse borden gerestaureerd

Onthulling Gebedsborden

 

Op vrijdag 15 december om 16.30 zal wethouder Jeroen Broeders de gerestaureerde bijbelse borden, van Het Groene Kerkje te Lambertschaag, komen onthullen.

Er zijn vijf originele en monumentale tekstborden in de kerk aanwezig. Door de tand des tijds waren deze onleesbaar en vaal geworden. De borden vormen echter het spirituele hart van deze bijzondere kerk, zijn kostbaar religieus erfgoed en zelfs van nationaal belang. De moeite van het redden dus meer dan waard.

De twee kleine(re) borden zijn het oudst en dateren uit de laatste jaren van de zestiende eeuw. De tekst op het ene bord gaat over het verdelen van geld en goed en de zorg voor de armen. Het tweede bord gaat over de prediking van Gods Woord. Eén groot bord met daarop “Het Gebed des Heeren” is aan de kleinere borden verwant en stamt uit dezelfde periode. De twee grootste borden dateren uit plm. 1610 en daarop zijn de Wet des Heeren (links) en de Apostolische Geloofsbelijdenis (rechts) geschilderd.

De omlijsting van de borden is teruggebracht in de oorspronkelijke kleurstelling, die onder later aangebrachte verflagen tevoorschijn kwam. Er zijn veel verweerde vernislagen verwijderd, het font hersteld en de letters voorzichtig geretoucheerd waar dat nodig was. De restauratie is magnifiek uitgevoerd door firma de Jongh en mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Medemblik en het Cultuurfonds.

Bij de onthulling zal Dirk Bakker de achtergronden van de borden toelichten en wordt er op het orgel gespeeld. De toegang is gratis als mede een drankje. R.S.V.P.

Meer

Tijd

15 december 2023 16:30 - 18:00 . Toegang gratis(GMT+00:00)

© Copyright - Stichting Het Groene Kerkje