Scheepsberichten '23

13mei20:1522:30Scheepsberichten '23Editie 2023

Scheepsberichten in het Groene Kerkje

 

Na het succes van vorige jaar is er dit jaar wederom een Scheepsberichten editie. Het beloofd een avond te worden met mooie en boeiende verhalen over avonturen op zee. Met sprekers uit de diverse lagen van varend Nederland en er wordt een historische zeeslag uit de doeken gedaan. 

Dit jaar komen Jorne Langelaan, voorman van EcoClipper, Paul Kuiper Luitenant ter zee tweede klasse van de Koninklijke Marine en Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, in ons Kerkje spreken.

Jorne Langelaan ging op zijn 12e naar zee op de coaster van zijn oom. Later voer hij op een scala aan verschillende schepen over de zeven zeeën. Hij voer ronde Kaap hoorn, op de bark Europa. Hij stak meerdere malen de Atlantische oceaan over als gezagvoerder op handelsreizen van de Tres Hombres, een zeilend vrachtschip, zonder motor. Op dit moment is hij de voorman van de nieuwe zeilende vrachtvaart coöperatie: EcoClipper. Hij neemt je mee in zijn avonturen op zee.

Paul Kuiper was ten tijde van zijn bijzondere vaar-ervaring wachtsofficier aan boord van een fregat, HrMs Abraham Crijnssen. Dit schip was vooral bestemd voor vijandelijke onderzeebootopsporing tijdens de Koude Oorlog, in de Atlantische Oceaan. 

Ad Geerdink zal vertellen over de slag om de Zuiderzee: ‘De Slag op de Zuiderzee die in oktober 1573 werd uitgevochten op het Hoornse Hop, was een sleutelmoment in de geschiedenis van West-Friesland. Ad Geerdink neemt je mee in het verhaal over een strijd van David tegen Goliath. Van man tot man, op leven en dood. Met helden en anti-helden en een doorslaggevende rol voor een onberekenbare speler ; de wind.’

Tussen de sprekers door zal scheepsarchitect en kapitein Derk van Dieren op zijn accordeon de avond verder inkleuren. 

Trek uw zuidwester maar vast aan!

 

Meer

Tijd

13 mei 2023 20:15 - 22:30 . Entree €12(GMT+00:00)

© Copyright - Stichting Het Groene Kerkje