Scheepsberichten

05mar20:1522:30ScheepsberichtenSchippersverhalen over de woeste zee

Scheepsberichten

 

West-friesland heeft altijd een band met de zee gehad. Dat is bij het Groene Kerkje ook nog steeds terug te vinden; gebouwd op een terp rond het jaar 1200 , en 300 meter gelegen van de Omringdijk, voer men vroeger zo de Zuiderzee op. Op zaterdagavond 5 maart willen we de zee weer dichtbij halen en toch droge voeten houden. Diverse kapiteins komen in ons Kerkje vertellen over hun reizen rond de wereld over de woeste zeeën. Het geheel zal afgewisseld worden met zeemansliederen op accordeon. In de kerk is een tijdelijke expositie van etsen van zeeschilder Leentje Linders.

Sprekers zullen zijn:
Kees Wiersum: op mijn twaalfde jaar was het voor mij al duidelijk: ik ga varen! Nadat een kapitein mij verzekerd had mijn papieren te halen terug naar school: de zeevaartschool, om in 1980 aan te monsteren bij Seatrade (koel,- en vriesschepen) Hierna volgden vele andere rederijen met als hoogtepunt Greenpeace waar ik anderhalf jaar gevaren heb. Een soort sociale dienstplicht, noem ik het nu. Na mijn actie-avonturen terug naar de koopvaardij waar ik al op mijn 33e jaar kapitein werd. Alle zeeën en oceanen heb ik doorkruist, alle er toe doende kapen gerond.  Overal, van diep in de Peruaanse regenwouden, de noordpool, alle continenten (met uitzondering van de zuidpool) ben ik geweest in 105 landen. Toen was het genoeg, na 44 jaar varen heb ik mijn sextant aan de wilgen gehangen en ben momenteel werkzaam als docent op… jawel de Maritieme Academie te IJmuiden, dezelfde school waar ik mijn eerste zeemans diploma gehaald heb!
Michiel Tegelberg: begon in 1971 op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder met de opleiding tot marine-officier. Hij heeft in het totaal ca 17 jaar gevaren op allerlei schepen van “klein tot groot”, van jongste officier tot commandant. Van de vele mooie herinneringen zijn die als commandant van het patrouillevaartuig Hr. Ms. Freyr misschien wel het meest dierbaar, en daar wil hij graag enkele van delen met het publiek. Na zijn professionele militair-maritieme loopbaan heeft hij zich oa op de muziek gestort, en hij zal graag enkele van zijn eigen nummers ten gehore brengen.
Johan ten Hoor: met varen opgegroeid en reeds in de tienerjaren begonnen beroepsmatig voor de mast , slapend op een paar planken boven de ankerketting , 20 jaar en 3 wereldzeeen verder opgewerkt tot Kapitein ; verhaal gaat over weer eens kontakt met de zee van heel dichtbij ; met de windsurfplank naar Denemarken.
Stephan Kramer: directeur van het bedrijf Rood boven Groen , voor al uw nautische activiteiten ,van de bruine vloot tot Tall Ships , Master of All Ships I.M.O.niveau; verhaal gaat over een kapiteinswissel op Tall Ship Tolkien met west windkracht 8 de Elbe uit omdat Amsterdam 2 dagen later bereikt moest worden i.v.m een charter met zeer belangrijke mensen !
Derk van Dieren: Scheepsarchitekt en Muzikant komt met een Trekharmonica.

 

 

Meer

Tijd

5 maart 2022 20:15 - 22:30 , Entree €12,50(GMT+00:00)

© Copyright - Stichting Het Groene Kerkje